auteur

Maurice SEGHERS

titel

Hengst GRA 6 gemeerd aan dukdalf

type

olieverf op doek

origine   plaats

x

inventaris nummer

038

In navolging van zijn vader Henri (1848-1919), die realistisch schilderde, werkte Maurice meer naar het impressionisme. Hij was ook een gekend modelbouwer van schepen. Hij genoot zijn opleiding aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten te Antwerpen en was vooral aangetrokken door de Scheldeboorden, de kust en de Zuiderzee. Nadien bracht hij zijn kennis als modelbouwer over op Jules Van Beylen (1918-2000) die eveneens een gerenomeerd scheepsmodelbouwer was.

Een hengst is een typisch Vlaams vissersschip dat ook mosselen vervoerde naar het binnenland, tot in Brussel toe. Het is een platbodem, uitgerust met zijzwaarden.

Maurice Seghers
(Antwerpen 1883 – Berchem 1959)

De Antwerpse zeeschilder studeerde aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten in Antwerpen. De zomers brengt hij door in het toen nog dorpse Knokke waar hij kennis maakt met de plaatselijke visserij.
De hele Vlaamse kust oefent een grote aantrekkingskracht op de jonge Seghers uit. Hij vond veel inspiratie in de havens van Oostende en Zeebrugge met zijn dagelijks in- en uitvarende vissersschepen.
Hij ontplooit zich tot een begaafd impressionistisch realist. Behalve als schilder van olieverven, gouaches en aquarellen was hij werkzaam als documentair tekenaar en daarnaast was hij een uitstekend scheepsmodelbouwer en in 1952 nauw betrokken bij de oprichting van het Nationaal Scheepvaartmuseum te Antwerpen.