auteur

François MUSIN

titel

Koninklijke Schepen te Temse

type

schilderij

olieverf op doek

afmeting

122 x 255 cm

origine   plaats/jaar

Temse / 1885

inventaris nummer

051

Het “Vertrek van de Koninklijke schepen Prince Baudouin en Eméraude van uit Temse” op 26 juli 1885, met aan boord op het eerste schip Koning Leopold II en koningin Maria-Hendrika en op het tweede schip hun dochter Princes Louise en haar gemaal prins Philip van Saksen-Coburg-Gotha. De tocht ging naar Antwerpen ter gelegenheid van de inhuldiging van de rechtgetrokken Scheldekaaien. De koninklijke boten waren vergezeld van een 60-tal kleinere boten. Het schip “Prince Baudouin” is genoemd naar Boudewijn de zoon van Philip, Graaf van Vlaanderen, broer van Leopold II.

Waarom is dit schilderij belangrijk in onze collectie?

De aankomst van deze koninklijke schepen te Antwerpen werd vastgelegd op een doek door Robert Mols van op linkeroever. Naast hem moet Henry Seghers gezeten hebben want hij maakte een litho van deze aankomst. François Musin en zijn zoon Auguste Musin behoren tot de top van de Belgische Marineschilders.

François-Etienne Musin
Oostende, 4 oktober 1820 – Sint-Joost-ten-Node, 24 oktober 1888

Musin is een van meest gekende Belgische marineschilders uit de romantiek en het romantisch realisme.
Eerst schilderde hij vooral romantische doeken zoals stormscènes en schipbreuktaferelen en historiserende doeken die zeeslagen of andere taferelen op zee voorstelden. Voor deze laatste nam hij soms bestaande gravures of litho’s van zeefeiten als model.
Na 1865 maakte hij ook realistische marines van het zee-, rivier- of strandleven, In een later stadium werd zijn schildertechniek wat losser om ten slotte over te gaan in een soort pre-impressionistische sfeer.
Als ambachtelijke kunstschilder kwam hij tegemoet aan de wensen van zijn kapitaalkrachtig publiek zonder zich te bekommeren over stijlvernieuwing. Wanneer hij een dergelijke bestelling kreeg, nam hij moeiteloos zijn vroegere schilderstijl weer aan.