auteur

Petrus NEFORS

titel

Schoenerbrik Industrie

type

achterglasschilderij

afmeting

66 x 50 cm

origine   plaats

Oostende 1848

inventaris nummer

034

De églomisé van de Schoenerbrik Industrie, met gebroken voormast, stelt het binnenbrengen van het schip voor door de Loodsboot Pnr1 (Pilot) van Duinkerke in de haven van Oostende in 1848. Wat zeer kenmerkend is voor Nefors is de afbeelding van een hele rij mensen die op het staketsel staan op een zeer gedetailleerde manier. Op een van zijn schilderijen heeft hij zelfs een hondje van een paar millimeter groot mooi gedetailleerd geschilderd.

‘De Vrienden’ bezitten zes achterglasschilderijen (églomisé) waarvan er vier tentoongesteld zijn. Het MAS en VNSM samen bezitten de grootste verzameling maritieme achterglasschilderijen ter wereld. Terloops mag gezegd worden dat het merendeel van de achterglasschilderijen van het MAS door VNSM aan het scheepvaartmuseum geschonken werden. De techniek van achter glas schilderen (églomisé) is wel bijzonder. De kunstenaar moet omzeggens eerst zijn naam schilderen, dan de voorgrond nadien het schip en ten laatste de achtergrond en de lucht.

Achterglasschildering is een uiterst broze schildertechniek waarbij direct op glas wordt geschilderd. Als het schilderij gereed is, wordt het geheel omgekeerd zodat men door het glas naar de afbeelding kijkt.