auteur

Maurice SEGHERS

titel

Hoogaars ARM 6

type

scheepsmodel

origine   plaats

Arnemuiden

inventaris nummer

038

Een hoogaars is een typisch Zeeuws schip, bestemd voor de visserij. Het is een platbodem, uitgerust met zijzwaarden. Voor de garnaalvisserij hadden zij een kookvuur aan boord. Tijdens de vaart werden de garnalen gekookt en daarna afgekoeld, zodat ze bij aankomst onmiddellijk konden uitgevent worden. Deze schepen werden ook voor de mosselvangst gebruikt en waren terug te vinden in de havens van Antwerpen (de Zuiderdokken), Lier, Mechelen en Brussel. In de loop der jaren werd omwille van de veiligheid het spriettuig vervangen door een grootzeil met gaffel.

Maurice Seghers
(Antwerpen 1883 – Berchem 1959)

De Antwerpse zeeschilder studeerde aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten in Antwerpen. De zomers brengt hij door in het toen nog dorpse Knokke waar hij kennis maakt met de plaatselijke visserij.
De hele Vlaamse kust oefent een grote aantrekkingskracht op de jonge Seghers uit. Hij vond veel inspiratie in de havens van Oostende en Zeebrugge met zijn dagelijks in- en uitvarende vissersschepen.
Hij ontplooit zich tot een begaafd impressionistisch realist. Behalve als schilder van olieverven, gouaches en aquarellen was hij werkzaam als documentair tekenaar en daarnaast was hij een uitstekend scheepsmodelbouwer en in 1952 nauw betrokken bij de oprichting van het Nationaal Scheepvaartmuseum te Antwerpen.