auteur

Robert MOLS

titel

Getijdemolen te Rupelmonde

type

schilderij

olieverf op doek

afmeting

116 x 150 cm

origine   plaats

Rupelmonde

inventaris nummer

021

Op dit schilderij zien we de getijdemolen aan het einde van een kreek van de Schelde. Bij hoog water wordt een sluisje geopend zodat zich achter een dam een waterreservoir vormt. Een achterliggend riviertje zorgt ook voor het nodige water. Bij kerende tij wordt de sluis gesloten tot dat bij afgaande tij het hoogteverschil tussen het waterpeil achter de dam en het waterpeil in de kreek groot genoeg is om het rad van de molen in beweging te brengen. In een getijdemolen worden meestal granen gemalen. De huizen aan de kreek in Rupelmonde werden intussen verbouwd.

De getijdenmolen in Rupelmonde is de enige nog werkende getijdenmolen in de Benelux. Deze ‘Spaanse Molen’ werd in 1517 gebouwd en is sinds 1982 een beschermd monument.

Robert Mols
(Antwerpen 1848 – Antwerpen 1903)

Mols was leerling aan de Antwerpse Academie en gaf zijn eerste tentoonstelling al op vijftienjarige leeftijd. Amper 17 jaar oud was, trok hij naar voor enkele jaren naar Frankrijk om zich verder te volmaken. Uit deze Franse periode dateren zijn landschappen in de klassieke Barbizon stijl.
Weer te Antwerpen schilderde hij eerst vooral stillevens en bloemstukken maar langzaam groeide zijn voorkeur voor marines. Mols zocht zijn inspiratie in de Antwerpse haven maar ook aan de Schelde en de Noord-Franse kusten. Verdere reizen brachten hem naar Italië, Duitsland, Engeland, Bulgarije en zelfs Turkije.
Vele van zijn – soms monumentale marines – hangen in het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten te Antwerpen.