Onze schenkingen

Bij de oprichting in 1939 van ‘De Vrienden van het Nationaal Scheepvaartmuseum’ werd als doel opgenomen: “ Het stichten, het behoud en de uitbreiding van een scheepvaartmuseum in België”.

Antwerpen was, gezien de Belgische context, zeker niet de voorbestemde plaats voor een nationaal museum maar na veel getouwtrek werd in 1952 het Steen als vaste stek toegewezen. Sindsdien werden de items die onze vereniging verwierf door schenkingen en aankopen, automatisch gedoneerd aan dit Scheepvaartmuseum. Maar in vele gevallen vervulde onze vereniging ook een bemiddelingsfunctie tussen de eigenaars en het Nationaal Scheepvaartmuseum

Deze schenkigen en donaties gingen van complete schepen in de vracht- en pleziervaart tot scheepsonderdelen, uitrusting, documenten, kunststukken, scheepsmodellen enz. Met trots kunnen we zeggen dat het leeuwendeel van de collectie van het Steen ontstaan is door toedoen van onze vereniging.

Maar, in 2008 werd het museum gesloten en geïntegreerd in het Mas. Dit beschikte echter niet over voldoende ruimte voor een permanente maritieme tentoonstelling. Sindsdien werken we aan een eigen collectie waarvan een groot deel wordt getoond op onze kantoren. 

In deze rubriek Onze Schenkingen zetten we enkele van de vele duizenden stukken in de kijker die in de loop der jaren werden gedoneerd aan het Steen, de stad Antwerpen en andere organisaties.

schilderij / Het stoomschip met hulpzeilvermogen “Ferdinand van der Taelen” vaart de Schelde op / Henri François Schaefels

Lees verder »

achterglasschildering / Don Juan van Oostende /
Carolus Ludovicus Weyts

Lees verder »