Onze schenkingen

Bij de oprichting in 1939 van ‘De Vrienden van het Nationaal Scheepvaartmuseum’ werd als doel opgenomen: Het stichten, het behoud en de uitbreiding van een scheepvaartmuseum in België.

De tweede wereldoorlog strooide roet in het eten maar na veel getouwtrek (Antwerpen was in de Belgische context zeker niet de voorbestemde plaats voor een nationaal museum) werd in 1952 het Steen als stek toegewezen. Sindsdien werden items die onze vereniging verwierf door schenkingen en aankopen, automatisch gedoneerd aan dit Scheepvaartmuseum. Hierbij ging het om complete schepen (vracht- en pleziervaart) scheepsonderdelen, uitrusting, documenten, kunststukken, scheepsmodellen enz. Met trots kunnen we zeggen dat het leeuwendeel van de collectie van het Steen uit onze schenkingen bestond.

Maar, in 2008 werd het museum gesloten en geïntegreerd in het Mas. Dit beschikte echter niet over voldoende ruimte voor een permanente maritieme tentoonstelling. Sindsdien werken we aan een eigen collectie waarvan een groot deel wordt getoond op onze kantoren. 

In deze rubriek Onze Schenkingen zetten we enkele van de vele duizenden stukken in de kijker die in de loop der jaren werden gedoneerd aan het Steen, de stad Antwerpen en andere organisaties.

Courlis

Antwerpse knots uit 1928
De stad Antwerpen is eigenaar sinds 1994
Beschermd varend erfgoed sinds 2017

Lees verder »