© Collectie Stad Antwerpen, MAS
Het stoomschip met hulpzeilvermogen ‘Ferdinand van der Taelen’ vaart de Schelde op
AS.1949.005.001, Collectie Stad Antwerpen, MAS, foto: Michel Wuyts

schenking aan

Door bemiddeling van VNSM gedoneerd aan het Nationaal Scheepvaartmuseum

schilder

Henri François SCHAEFELS

titel

Het stoomschip met hulpzeilvermogen “Ferdinand van der Taelen” vaart de Schelde op

type

schilderij

afmeting

72 x 53 cm

origine   plaats/jaar

x, 1875

Het stoomschip “Ferdinand van der Taelen” onder volle zeilen op de Schelde. Rechts Vlissingen. Het stoomschip met hulpzeilen “Ferdinand van der Taelen” is gebouwd in 1874 door J. Softley & Co te South-Shields. Genoemd naar de Antwerpse havenschepen. Afmetingen: L 81,8 m x B 10,3 m x Dg 7,47 m; tonnenmaat 1727 GRT / 1458 ton. Als vrachtschip met een beperkte ruimte voor passagiers vervoerde het vooral graan van de Zwarte Zee naar Antwerpen, maar heeft het ook reizen op Amerika gemaakt. Het schroefstoomschip droeg hulpzeilen, welke van pas kwamen toen het schip tussen Genua en Bombay zijn schroef verloor.

Gezonken in de Middellandse zee tijdens storm op 23 december 1890, onderweg van Odessa naar Antwerpen met een lading graan. Bemanning gered en naar Antwerpen gebracht op de “Caroline Robert de Massy”.

Eigenaar rederij Best-Barber & Co werd in 1872 te Antwerpen gesticht door de Engelsman John P. Best, die later ook mede-oprichter was van CMBC.

Hendrik Frans Schaefels (°1827 – †1904) was een romantische Belgische kunstschilder die bekend was om zijn historische taferelen, stadsgezichten en zeelandschappen. Naast schilder was hij tekenaar, graficus en boekillustrator.
Hij studeerde aan de academie in Antwerpen en was regelmatig in de haven van Antwerpen te vinden, waar hij schepen en het werk van de havenarbeiders vastlegde.

In heel Europa waardeerde men zijn voorstellingen met zeeslagen. Daarnaast was hij een goede etser en tekenaar en droeg ook o.a. bij aan een uitgave van de legenden van Tijl Uilenspiegel van Charles Decoster die in 1869 in Parijs verscheen.