auteur

Maurice KAAK

titel

palingbotter

type

scheepsmodel

afmeting

x

origine   plaats

Baasrode

inventaris nummer

037

De Baasroodse palingbotter was gebaseerd op de Zuiderzee-botter en vond in onze streken ingang rond 1840 – 1850.
Palingbotters zijn houten vrachtschepen die vroeger op de Scheldedelta voeren. Ze haalden de paling op in Nederland om die vervolgens in België te verdelen.
De schepen waren uitgerust met een bun of beun, een afgesloten ruimte tussen twee waterdichte schotten, bestemd voor het vervoer van levende paling.

Maurice Kaak, (Merksem °24/1/1933)

Hij kreeg een opleiding als scheepsbouwer en als schrijnwerker. Maar ondertussen groeide zijn liefde voor de modelbouw en hij werd uiteindelijk restaurateur bij het Nationaal Scheepvaartmuseum.
Hij bouwde er een ijzersterke reputatie op en schreef ook het veel geraadpleegde standaardwerk ‘’Vlaamse en Brabantse binnenschepen uit de 18de en 19de eeuw”.
Sinds zijn op pensioenstelling blijft hij verbonden aan de School voor Modelscheepsbouw waar hij elke zaterdag lesgeeft.

Hendrik Frans Schaefels (°1827 – †1904) was een romantische Belgische kunstschilder die bekend was om zijn historische taferelen, stadsgezichten en zeelandschappen. Naast schilder was hij tekenaar, graficus en boekillustrator.
Hij studeerde aan de academie in Antwerpen en was regelmatig in de haven van Antwerpen te vinden, waar hij schepen en het werk van de havenarbeiders vastlegde.

In heel Europa waardeerde men zijn voorstellingen met zeeslagen. Daarnaast was hij een goede etser en tekenaar en droeg ook o.a. bij aan een uitgave van de legenden van Tijl Uilenspiegel van Charles Decoster die in 1869 in Parijs verscheen.