bouwer

Thomas MERCER

titel

Chronometer Henry Browne & Son Ltd Barking

type

Chronometer

origine   plaats/jaar

inventaris nr

064

De chronometer is een belangrijk scheepsinstrument, gebruikt bij de berekening van de hoogterechten, lijnen op de zeekaart getrokken voor de plaatsbepaling. Als men hiertoe de hoogte van één of meerdere hemellichamen bepaalde met de hulp van een sextant, was een juiste tijdsopname nodig. Om een afwijking van de chronometer te bepalen, waren er meestal twee aan boord. Vanaf het ogenblik dat er een zendinstallatie aan boord werd geplaatst, kon de marconist via een tijdssein de juiste tijd opnemen en zo kon dan een correctie op de chronometer toegepast worden. Deze chronometer was eigendom van UBEM en werd o.a. gebruikt aan boord van de Titus en Turandot. De correctieboekjes, die dagelijks door de tweede stuurman ingevuld werden, zijn bewaard gebleven.

Thomas Mercer (1822-1900) leerde het vak van horlogemaker van zijn grootvader terwijl zijn vader zeilmaker was. In 1858 stichtte hij Thomas Mercer Chronometers, een Brits bedrijf gespecialiseerd is in het ontwerp en de productie van op maat gemaakte chronometers.

Toen Ernest Shackleton en Francis Chichester aan hun navigatieprestaties begonnen, vertrouwden ze op de chronometers van Mercer om de lengtegraad te bepalen. Bij het versieren van de luxueuze interieurs van HMY Britannia en de vliegtuigen van Winston Churchill was Thomas Mercer Chronometers de keuze. Vandaag de dag maken ze nog steeds geavanceerde astronomische uurwerken die hulde brengen aan de onlosmakelijke band tussen de zee en de sterren.